Otthontérkép Lakópark

Most is arisztokraták laknak a lakóparkokban, mint régen?

2017. március 06. 09:27 - MeNa

Több tucat lakópark van készülőben ma Magyarországon! Mit jelent ez? Nem mást, minthogy több ezer lakás fogja elárasztani a piacot idén, melyek mind arra várnak majd, hogy új lakóra találjanak. Mivel ennyire nyakunkon van a kérdés, itt az idő, hogy egy sorozatot indítsunk arról, hogy mi fán teremnek ezek a modern épületek. Sorozatunk első részében megnézzük, hogyan alakult ki ez a dolog külföldön!

Elmélkedésünk természetesen nem csak légből kapott, Vámosi Dominika írását hívtuk segítségül, aki a "Lakóparkok világa" című tudományos munkában dolgozta fel a témát. 

pexels-photo-111180.jpeg

A hivatalos definíció értelmében a lakópark nem más, mint csoportos, kertvárosi lakóházegyüttes, ami egy körülhatárolt, zárt közös telken helyezkedik el és vállalkozói pénzből, profitcéllal épült. Nem meglepő, hogy a tudományos definíció a köznyelvi használattól eltér. Utóbbi esetén ugyanis a hangsúly leginkább a szociodemográfiai jellemzőkre helyeződik, hiszen ez a lakhatási forma a gazdagabb középosztályt reprezentálja.

Az új mindig jobb?

Kutatásunkkal szeretnénk feltérképezni véleményeteket, azt, hogy ti hogyan álltok az új lakások kérdésköréhez. Ehhez kérlek, töltsd ki új lakás témájú rövidke kérdőívünket! 

A kitöltés 5 percet vesz igénybe, az eredményeket pedig közzétesszük itt, a blogon!

Kattints IDE a kitöltéshez!

Köszönjük szépen a segítségedet!

Mindamellett, hogy tudományterületenként más-más jellemzőit lehet kidomborítani a definícióban, ugyanilyen árnyalatnyi különbségek jelennek meg nemzetközi viszonylatban is. Érdekes táblázatba botlottunk bele, melyet Hegedűs Gábor készített disszertációjában. Igencsak árulkodó, hogy az egyes országokban hogyan hívják a lakóparkokat!

lakoparkok.jpg

A fallal védett, zárt lakóparkok ősei már a középkorban is jelen voltak. Ekkor ugyanis a falvakat és településeket nemcsak a biztonság miatt vették fallal körül, hanem azért is, hogy az arisztokrácia csendben elkülönülhessen a "néptől". Ez a vagyoni alapon történő szegregáció a 18-19. században csak tovább erősödött.

Tévedés azt gondolni, hogy az új építésű lakásokból álló lakóparkok hagyománya kizárólag amerikai gyökerű, hiszen a 19. században Londonban, Párizsban és Berlinben is épültek ilyen jellegű építmények. Az azonban vitathatatlan, hogy az Egyesült Államokban terjedt el először tömegesen a lakópark, mint lakhatási forma. A new York-i Tuxedo Parkot például a 19. század végén alapították, kimondottan a legtehetősebbeknek. Az 1940-es és 1950-es években a vidéki Amerikát is meghódította ez a lakhatási forma, úgynevezett "country club" néven. A ma "gated community"-nek nevezett változatok jó 10 évvel később jelentek meg, először idősek otthonaként, majd a lakópark építési láz rohamosan végigsöpört az egész országon.

Érdekesség, hogy az Egyesült Államok a világ leginkább "ellakóparkosodott" országa, hiszen 2010-ben 58 000 lakóparkot számláltak, 9,8 millió lakóegységgel és 26,4 millió lakóval. Tehát az amerikai lakosság 8,5%-a lakóparkokban él. Annak ellenére, hogy mennyire népszerű ez a forma Amerikában, itt is megfigyelhetők "gócpontok", ahol különösen nagy az arányuk, így például Kaliforniában, Floridában, New Yorkban és Chicagoban. 

residential-complex-660901_1280.jpg

Latin-Amerikában a fragmentálódó társadalom tette szükségessé a lakóparkok elterjedését a 20. században, olyannyira komolyan vették ezt a dolgot, hogy a 90-es évektől már városnegyed méretű lakóparkokat hoztak létre. Hasonló célt szolgáltak Fekete-Afrikában is ezek az épületegyüttesek, hiszen az építkezéseket ez esetben is a társadalmi elkülönülés és a biztonság motiválta, míg Ázsiában inkább a presztízs miatt kedvelték a lakóparkokat.

Érdekes, hogy Észak- és Nyugat-Európában nem örvendenek ilyen népszerűségnek a lakóparkok, nem úgy Nagy-Britanniában, ahol az ingatlanpiaci liberalizációnak és az amerikanizációnak köszönhető megjelenésük. Kedvelt lakhatási forma viszont Spanyolországban, Portugáliában és Franciaország déli vidékein. 

Magyarországon jó 15 éve kapott lábra, majd a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) indította be az igazi lakóparkdömpinget, hiszen a CSOK kiterjesztése magába foglalt egy 10+10 milliós támogatás is, amit új építésű lakás vásárlása/építkezés és 3 gyermek esetén lehet igényelni. A magyarországi lakópark-világ kialakulásáról következő posztunkban olvashattok majd. Addig is álljon itt néhány hazai lakópark ízelítőképp!

Sasad Liget Lakópark a XI. kerületben 

További képekért kattints a fotóra!sasad_liget_1.jpg

 

Virágvölgy lakópark a XXIII. kerületben

További képekért kattints a fotóra!viragyvolgy_lakopark.jpg

 

Csillaghegy Residence a III. kerületben

További képekért kattints a fotóra!csillaghegy_residence.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr4612304895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása