Otthontérkép Lakópark

Amikor a lakópark menti meg a műemléképületet

2017. március 17. 10:29 - galerika

Mindenkit felháborít a tény, ha egy műemléképületet, vagy egy műemlékvédelmi védettséget nem élvező, de régóta szervesen a városképhez tartozó, a lakosság számára kedves, régi, szép épületet lebontanak. Ezek az épületek pedig legtöbbször az új építésű projekteknek esnek áldozatul, de néha akadnak kivételek.

A műemlékek védelmét az is nehezíti, hogy renoválásuk rendkívül szigorú előírásokhoz kötött, így költséges is. A legtöbb önkormányzatnak persze nincs pénze az ilyen épületek helyreállításra, így értékesítés útján próbálják ezt a problémát elhárítani. A legtöbb vállalkozó pedig ugyanígy a rendkívüli költségek miatt nem vásárolja meg szívesen ezeket az ingatlanokat. A kecskeméti Erzsébet laktanyával azonban máshogy történt.

Egy laktanya élete

A XX. század elején épült, Erzsébet királynéról elnevezett laktanyát ugyanis 1989-ben hagyta el az utolsó szovjet katona, és ezután a Kecskemét város tulajdonába került ingatlan lassú hanyatlásnak indult. 2016 októberében azonban nagyszabású építkezés indult a területen, melynek keretében 320 új lakást kíván felépíteni a Szilvási cégcsoport – tudhatjuk meg a Hiros.hu cikkéből. A beruházás 3 ütemben fog megvalósulni, és az első ütemben elkészült lakásokba várhatóan 2017 decemberében költözhetnek be az első lakók.

A projekt érdekessége, hogy az Erzsébet laktanya két megmaradt épületét, a laktanyát és a lovardát nemcsak megőrzik, de eredeti állapotukat is visszaállítják, és az Erzsébet Lakópark többi épületéhez hasonlóan lakásokat és irodákat alakítanak ki bennük. Mindazonáltal nem kell félnünk attól, hogy az új épületek, nem illeszkednek majd a két műemléképület stílusához, erre ugyanis gondosan ügyeltek a tervezők. S ahogyan a látványterveken is látszik a lakópark régi és új épületei harmonikus egységet alkotnak majd.

lakopark-muemlek1.jpg

Kép forrása: erzsebetlakopark.hu

Lesz piaca egy ekkora beruházásnak?

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon van-e piaca egy ekkora beruházásnak egy vidéki városban, hiszen bár Budapesten beindultak az új építésű projektek, és a CSOK bevezetése is kedvez az új fejlesztéseknek, vidéken még épphogy csak éledezik az ingatlanpiac.

Kecskemét azonban az egyik legdinamikusabban fejlődő vidéki város volt már akkor is, mikor az autópálya elérte, s fejlődése az ide települt Mercedes gyárnak köszönhetően még a válság évei alatt sem torpant meg. A Mercedes ráadásul bővítést tervez, melyet az elkövetkező két évben kíván megvalósítani, és amely várhatóan 2500 embernek fog munkát adni. De a 2016 nyarán alapított Pallasz Athéné Egyetem campusa is a lakópark közelében épül majd fel, így várható, hogy a lakáspiaci kereslet két éven belül jelentős mértékben megnő majd Kecskeméten.

Másfél szobás lakás az Erzsébet Lakóparkban

lakopark-muemlek2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Néhány érdekesség a lakóparkról

A lakópark a belváros peremén, a főtér és a „Nyugati városkapu” elnevezésű fejlesztési projekt közelében valósul meg. Vele szemben a Mercedes Benz-Gyár Kosárlabda Akadémia jóvoltából idén nyáron egy sportcentrum kerül átadásra, az egykori Rudolf laktanya területén pedig egy családi szabadidőközpont, és a szintén a közelben megépülő egyetem biztosítja a környék kiváló infrastruktúráját.

A lakóparkban többféle méretű lakások is elérhetőek lesznek a 27 nm-es garzonoktól a 115 nm-es családi otthonokig, a legfelső szinteken pedig néhány nagy teraszos, penthouse jellegű lakást is kialakítanak majd. A beruházó a projekttel elsősorban a fiatalokat és a családokat célozza meg, így az eredeti kovácsoltvas kerítéssel körbekerített lakóparkban játszótér is helyet kap majd.

 

 

Költözz új építésű ingatlanba (X)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr4312325233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása