Otthontérkép Lakópark

Amikor az albérlet drágább, mint a lakáshitel

2017. április 26. - Otthon

Akadnak olyan új építésű eladó lakások, amiket jó lakáshitel konstrukcióval meg lehet vásárolni. Mutatunk egy ilyet, nem is olyan messze a vizes VB helyszínétől.

Tovább

Budán már van törpetörlesztő részlet is

Az új építésű lakások népszerűsége az elmúlt évben töretlenül ívelt felfelé. Az otthonterkep.hu adatai szerint a budapesti lakosok háromnegyede legszívesebben új ingatlanba költözne, habár sokan drágának tartják az elérhető kínálatot. Valóban, ezek az otthonok magasabb árfekvésűek mint a használt lakások, sok segítség van azonban, ami a számla kiegyenlítésében segíthet.

Tovább

Hófehér luxus egy lépésre a Parlamenttől

Mi jut eszébe, ha azt hallja V. kerület? Budapest szíve, a Duna parti korzózás, luxusszállodák tömkelege, a rengeteg turista, a 2-es villamos, a Fashion street vagy a fővárosi nevezetességek?Aki egy kicsit is vonzódik az impozáns környezethez, a történelmi épületekhez vagy a luxushoz, annak kár is tagadnia, hogy Budapest ezen része nagyon is megtestesíti mindezt!

Tovább

Az élbolyban az Elit Park az épülő lakóparkoknál

Kicsit több, mint hatvan jelentősebb lakóparki beruházás zajlik ma Magyarországon. A most épülő ütemeket számítva az élbolyban van a budai Elit Park, amelyben több szakaszban összesen 706 lakást alakítanak ki.

Budapest toronymagasan vezet a lakópark építési hullámban: a fővárosban - ilyen típusú beruházásban - több ezer új otthon épült az elmúlt 3-4 évben és kb. 10-13 ezer kivitelezése zajlik most vagy nyúlik át 2019-re. A kínálati árak láttán úgy tűnik, tovább él az a kép, hogy a lakóparkokban a stabil munkahellyel rendelkező, jól kereső réteg vásárol: 600-700 ezer forintos négyzetméterár alatt ugyanis csak elvétve találni ilyen új építésű lakást Budapesten és környékén, de a vidéki nagyvárosokban is 470-500 ezer forint az alsó küszöb. Az alábbi listán a fejlesztő cégektől szerzett - nem mindig teljes körű - információk alapján érdekes kép alakult ki.

lakopark_lista.PNG

„Az elmúlt 8-12 hónapban kialakult gyakorlat szerint az ingatlanfejlesztők még a kivitelezés megkezdése előtt eladják a lakások 20-40 százalékát, főleg befektetőknek, akik közül néhányan nem sokkal a befejezés után – tisztes haszonnal – ismét értékesítik az ingatlanjaikat, a többség viszont általában 3-4 évet vár és csak azután válik meg a lakásoktól, addig pedig kiadja.” – fűzte hozzá Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője.

budapart_nogal.jpg

Ilyen lesz a látvány a BudaPart egyik lakásának erkélyéről

A legnagyobb fejlesztők beruházásait megjelenítő portál szerint a lakópark piacon javarészt a nagyok versengenek, habár tény, hogy számszerűleg a projektek közel 70% inkább kisebb volumenű. Részben azért is, mert a kisebb beruházóknak nagyobb piaci és finanszírozási kockázatokat kell felvállalni, s emiatt nem vágnak bele 60-100 lakásnál nagyobb projektbe.

elit_park_1.jpg

       Lakásbelső terve az Elit Park egyik otthonában

A kicsiken kívül azonban jelen van néhány több, mint ezer lakásos konstrukció is. Az összes meghirdetett lakásszámot tekintve a BudaPart vezet, ezt követi a Metrodom City Home és a Sasad Liget. Az élbolyhoz tartozik a Budai Bolero Lakópark és az Elit Park, ezeknél közel 800 illetve kicsit több, mint 700 otthont építenek. A jelenleg épülő ütemek lakásszámát tekintve a legnagyobb a XI. kerületi Budai Bolero 443 otthonnal, ezeket 2018 első negyedévében tervezik átadni. Ezüstérmes a Duna Terasz 322 otthonnal, a harmadik az Elit Park 268 lakással.

duna_terasz_1.jpg

Így néz ki a Duna Terasz külső látványterve

Mester Nándor ezzel összefüggésben kiemelte: „A lakóparkok elterjedése minden bizonnyal népszerűségük jele, amihez az áfa-csökkentés és a csok nagyon komolyan hozzájárul. A keresések alapján azt vélelmezzük, hogy a 35 év alatti, nagyvárosi, legfeljebb egy gyermekes, a felső középosztályhoz tartozó párok vannak többségben, de a vevők 25-28 százaléka 50-55 évnél idősebb lehet és gyermekének vásárol lakást.”

A lakóparkok eredetileg csoportos kertvárosi lakóház együttest jelöltek, ez a meghatározás azonban érezhetően eltolódott itthon. Sokkal inkább 6-8 emeletes társasházakról vagy ilyen épületek együtteséről van szó, amelyek sok esetben parkot zárnak körbe.  A tehetősebb középosztálynak helyet adó lakhatási forma egyre jellemzőbb Magyarországon is, többségük azonban leginkább Budapesten és az agglomerációban épül, bár az elmúlt másfél év-két évben Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten is indult több ilyen beruházás.

 

Mennyibe kerül az igazi Rózsadomb?

Aki elit környéken és új építésű lakásban szeretne lakni a fővárosban, azon belül is a budai II. kerületben, mondjuk a Rózsadombon, annak minimum a 60-70 milliós ártól felfelé kell körülnéznie. Ha családdal és nagyobb igényekkel költözne, akkor inkább 100 millió körül, vagy a felett talál új, újszerű luxuslakást.

Tovább

Új lakás már 15 millióért!

ELADÓ/KIADÓ

Budapesten igenis igaz, hogy sok használt panellakáshoz képest is lehet olcsóbban új építésű csodákat elcsípni. Nézzük, hogy mit és merre?

Tovább

Kőbányán épül fel a családok egyik paradicsoma

Kőbánya nem kifejezetten az a városrésze Budapestnek, mely annyira népszerű lenne a lakásvásárlók körében. Egyrészt messze van a központtól, másrészt nem mondható kifejezetten családbarátnak sem. Határán azonban nem más húzódik, mint az Üllői út és a 3-as metró vonala, így aki ezek közelében talál lakást, sokkal inkább érezheti magát a IX., mintsem a X. kerületben, és a 3-as metróval viszonylag gyorsan eljuthat a város központjába. A családbarát környékről pedig a Metrodom Park gondoskodik.

Tovább

Világverő és kötelező ötlet az új lakásoknál

Új építésű otthonok tucatjait húzzák fel az elkövetkező években Budapesten és annak környékén. A bőséges választék azonban már-már zavarba hozhatja a lakáskeresőt, elbizonytalanítva abban, hogy valójában mit is szeretne. Íme egy tuti tulajdonság, amivel csakis jól járhat a vásárló!

Tovább

Mi ez a nem várt fordulat a bulinegyedben?

Budapest bulinegyede nem arról híres, hogy a kisgyerekes családok itt szeretnének letelepedni, és ide költözne az, aki csendre, nyugalomra, és pláne egy kis zöld felületre vágyik. A zöldövezetben található lakóparkokba ugyanakkor nem szívesen költöznek a most még pörgésre vágyó fiatalok. Egy olyan társasház tehát, ami frekventált helyen fekszik, ugyanakkor belső kerttel és tetőteraszokkal rendelkezik a sűrűn beépített belvárosban, eddig elképzelhetetlennek tűnt.

Tovább