Otthontérkép Lakópark

Az élbolyban az Elite Park az épülő lakóparkoknál

2017. április 25. 10:52 - MeNa

Kicsit több, mint hatvan jelentősebb lakóparki beruházás zajlik ma Magyarországon. A most épülő ütemeket számítva az élbolyban van a budai Elite Park, amelyben több szakaszban összesen 706 lakást alakítanak ki.

Budapest toronymagasan vezet a lakópark építési hullámban: a fővárosban - ilyen típusú beruházásban - több ezer új otthon épült az elmúlt 3-4 évben és kb. 10-13 ezer kivitelezése zajlik most vagy nyúlik át 2019-re. A kínálati árak láttán úgy tűnik, tovább él az a kép, hogy a lakóparkokban a stabil munkahellyel rendelkező, jól kereső réteg vásárol: 600-700 ezer forintos négyzetméterár alatt ugyanis csak elvétve találni ilyen új építésű lakást Budapesten és környékén, de a vidéki nagyvárosokban is 470-500 ezer forint az alsó küszöb. Az alábbi listán a fejlesztő cégektől szerzett - nem mindig teljes körű - információk alapján érdekes kép alakult ki.

lakopark_lista.PNG

„Az elmúlt 8-12 hónapban kialakult gyakorlat szerint az ingatlanfejlesztők még a kivitelezés megkezdése előtt eladják a lakások 20-40 százalékát, főleg befektetőknek, akik közül néhányan nem sokkal a befejezés után – tisztes haszonnal – ismét értékesítik az ingatlanjaikat, a többség viszont általában 3-4 évet vár és csak azután válik meg a lakásoktól, addig pedig kiadja.” – fűzte hozzá Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője.

budapart_nogal.jpg

Ilyen lesz a látvány a BudaPart egyik lakásának erkélyéről

A legnagyobb fejlesztők beruházásait megjelenítő portál szerint a lakópark piacon javarészt a nagyok versengenek, habár tény, hogy számszerűleg a projektek közel 70% inkább kisebb volumenű. Részben azért is, mert a kisebb beruházóknak nagyobb piaci és finanszírozási kockázatokat kell felvállalni, s emiatt nem vágnak bele 60-100 lakásnál nagyobb projektbe.

elit_park_1.jpg

       Lakásbelső terve az Elite Park egyik otthonában

A kicsiken kívül azonban jelen van néhány több, mint ezer lakásos konstrukció is. Az összes meghirdetett lakásszámot tekintve a BudaPart vezet, ezt követi a Metrodom City Home és a Sasad Liget. Az élbolyhoz tartozik a Budai Bolero Lakópark és az Elit Park, ezeknél közel 800 illetve kicsit több, mint 700 otthont építenek. A jelenleg épülő ütemek lakásszámát tekintve a legnagyobb a XI. kerületi Budai Bolero 443 otthonnal, ezeket 2018 első negyedévében tervezik átadni. Ezüstérmes a Duna Terasz 322 otthonnal, a harmadik az Elit Park 268 lakással.

duna_terasz_1.jpg

Így néz ki a Duna Terasz külső látványterve

Mester Nándor ezzel összefüggésben kiemelte: „A lakóparkok elterjedése minden bizonnyal népszerűségük jele, amihez az áfa-csökkentés és a csok nagyon komolyan hozzájárul. A keresések alapján azt vélelmezzük, hogy a 35 év alatti, nagyvárosi, legfeljebb egy gyermekes, a felső középosztályhoz tartozó párok vannak többségben, de a vevők 25-28 százaléka 50-55 évnél idősebb lehet és gyermekének vásárol lakást.”

A lakóparkok eredetileg csoportos kertvárosi lakóház együttest jelöltek, ez a meghatározás azonban érezhetően eltolódott itthon. Sokkal inkább 6-8 emeletes társasházakról vagy ilyen épületek együtteséről van szó, amelyek sok esetben parkot zárnak körbe.  A tehetősebb középosztálynak helyet adó lakhatási forma egyre jellemzőbb Magyarországon is, többségük azonban leginkább Budapesten és az agglomerációban épül, bár az elmúlt másfél év-két évben Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten is indult több ilyen beruházás.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr8912452857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.