Otthontérkép Lakópark

Költözzön Papp Laci és Fenyő Miki kerületébe!

2017. május 04. 06:30 - heveis

Roham tempóban újul meg a XIII. kerület, ahol folytatódnak a tömeges lakásépítések, idén több 10 milliárd forintot költenek különféle szociális és kulturális beruházásokra. Nem csoda, ha az ide költözők egyre magasabb lakásárakkal szembesülnek. A fejlesztők meg gyakran veszik elő az ismert neveket: Fenyő Miki, Papp Laci és társai.

A XIII. kerület Budapest egyik legsokszínűbb pesti kerülete, hivatalosan három városrészből áll: Angyalföld, Vizafogó, Újlipótváros. A lokálpatrióták - és most már egyre több ingatlanos is - ehhez hozzáteszik a Lőportárdűlőt, Erdőkerteket és Felsőbikarétet, mert főleg Lőportárdűlőt egyre inkább felfedezik az ingatlanfejlesztők és a befektetési céllal lakást keresők.A Duna közelsége miatt több évtizedig két szigete is volt a kerületnek, a Népsziget déli része és a 2013-ig a Margit- sziget.

Sokak számára nehéz lehet pontosan meghatározni, hogy melyek egy adott városrész határai, pláne azoknak akik esetleg nem tősgyökeres kerületi lakosok. Ha képzeletben körülkerítenénk ezt a városrészt, akkor a határai lehetnek a Budapest-Esztergom- vasútvonal, a Váci út Lehel tértől Kámfor utcáig terjedő része, majd a Tatai és Dévényi utca által határolt terület.

cezar.jpg

Az egyik első lakópark, a Cézár ház Újlipótvárosban

Az ide költözők közül talán kevesen tudják, hogy Angyalföld (a kerület legnagyobb városrésze) pár évtizede gépgyárairól és a kétes hírű lakóiról volt ismert. Régebben, ha valamit angyalföldinek tituláltunk az egyet jelentett a beszólással, ma már nem állhatunk egyértelműen ennyire kritikusan a városrészhez. Angyalföld ugyanis a kerület legintenzívebben fejlődő része.  A XX. század közepén Magyarország gépipari központjaként tartottuk számon, ide épült a Magyar Acélöntő és Csőgyár, Magyar Acélárugyár, Láng Gépgyár, GANZ Magyar Hajó- és Darugyár, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Hírességekben sincs hiány. Angyalföld táptalaja volt számos tehetségnek, Kassák Lajos költőtől kezdve Papp Laci ökölvívónk és Fenyő Miklós zenész is ezt a városrészt tartotta otthonának.

Angyalföldnek eredetileg semmi köze sem volt déli szomszédjához, a burzsujnak tartott Újlipótvároshoz, azzal csak a múlt század közepén került össze. Az ide munkába járó dolgozóknak lakhatásra is szükségük volt, melynek hatására megépültek az első lakótelepek. A rendszerváltás után a gépipart felváltotta a kereskedelmi és szolgáltató szektor, az egykori gyárak helyén óriási irodaházakat húztak fel. A kereslet megteremtette a kínálatot is egyre több óvoda, iskola, házi orvosi rendelő, művelődési központ és sportközpont jött létre. Több tízezer lakás is épült és most is sok ezer van építés alatt, illetve folyamatosan megjelennek az otthontérkép.hu kínálatában. A négyzetméterenkénti átlagár kb. 530-650 ezer forint között mozog, de a folyóhoz közeli Vizafogón, Újlipótváros új lakóparkjaiban vagy a Marina part körzetében a 750-900 ezer forintot is eléri.

angyalfo_ld.jpg

Több információért kattintson a képre!

A kerület egyik határát gyakorlatilag a M3-as metróvonal mentén húzhatjuk meg, amivel a külső kerület mégis kiválóan bekapcsolódik a belváros pulzálásába. Ezen felül a 75-ös, a 79-es trolibusz és a városnéző 1-es villamos és 14-es villamos valamint számos busz biztosítja a kiváló közlekedést.

Az idén nyárra tervezett beruházások a több 10 milliárd forintot is meghaladják, melyek főként a szociális és kulturális intézmények fejlesztésre fordítanak. Az infrastrukturális fejlesztések a lakáspiacra is kedvezően hatnak. A kerület ezen felül számos olyan pályázatot írt ki, amelyek lehetőséget adnak a régebben épült lakások korszerűsítésére, mint például a kamatmentes felújítási támogatás vagy a homlokzatzöldítés, udvarzöldítés pályázat.

angyalfo_ld2.jpg

Több információért kattintson a képre!

Aki azonban új építésű lakásra vágyik egyebek mellett a most épülő Nerium Park kiváló lehetőség egyedül vagy családosan, esetleg még a luxusra vágyóknak is. A Béke tér mellett épül, így közlekedési szempontból is kiváló illetve boltokban, orvosi rendelőkben sincs hiány. Közel a Szegedi úti rendelőintézet, 2 kórház, fitnesz terem, valamint a Kodolányi János Főiskola és a Szent István Egyetem.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr3212444517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budapest a kutyaszar városa 2017.05.04. 18:41:20

Az ország talán legjobban, legracionálisabban gazdálkodó önkormányzata működik itt. Nincs vagyonfelélés és eladósodás, önerőből folyamatos fejlesztések, felújítások, bérlakásépítés (passzívházak), embercentrikus szociálpolitika, lakosság véleményének figyelembe vétele.

bunko3 2017.05.05. 09:25:47

Le kéne szakadnia Magyarországról.

Palibúcsi 2017.05.05. 10:04:28

Kétségtelen, hogy a XIII. kerület - egy megvalósult baloldali programnak tekinthető. Ez persze nem marad észrevétlen a kormánypártok előtt, amelyek a legkülönfélébb módokon igyekeznek betartani a kerületnek. Elvették a Margitszigetet, a kerületi önkormányzat semmiféle pályázaton nem nyerhet, agyonhallgatják a helyi sikereket, eredményeket, stb. Az a gondolat is felmerült bennük, hogy egyszerűen felszámolják a kerületet, összevonva az V. és a VI. kerülettel. Régi gesztusa ez a (szélső) jobboldalnak: amit nem tud uralni, azt megpróbálja felszámolni. Közérdek, hogy ez ne sikerülhessen

paperboy 2017.05.05. 13:15:05

ezek a lakóparkok borzasztóan zsúfoltak. (Ott laktam velük szemben a panelben a dunaparton, Nyugatra a duna, magitsziget, budai hegyek, délre egy ovoda, a RAM es a persze a cézár ház minden többszáz méterre). Lehet hogy panelek, de a zöldfelület, ami velük jár sokkal jobb (nekem még panoráma is jutott) mint bármelyik lakóparké. A Cézárház kifele eső lakásai zajosak és az utca többi házára néz, a belső udvariak meg ugyan csendesebbek, de koccinthatsz a teraszról a szomszédoddal. A Marina part falanszterei még rosszabbak. Nyilvan vannak lakasok, amik jo fekvésűek és nem csak a szomszedot látod, de abbol keves van es dragak. A rosszabb fekvesuek meg annyival nem is olcsobbak. Jobb, élhetőbb tervezés kellene jobb lakás/zöldfelület arány. Nem tudom hol bukik a dolog, gondolom a beruházónak hoznia kell a profitot. Itt az építési engedélyekkel lehetne befolyásolni az élhetőséget. (minimum távolság a házaktól, beeső fény mennyisége, stb) Lehet h papiron szépek, és talán minőségiek is lakások, de ezt nem kellene figyelmen kivul hagyni.

Buncog 2017.05.05. 14:16:01

Sajnos a látványtervek és a valóság köszönőviszonyban sincsenek egymással. Élő példa: sidiangel.com

A látványterven mintha egy liget közepén lenne... a valóságban beton, kutyaszar és szemét veszi körül.

Serrin 2017.06.23. 17:03:19

A Cézár ház elé pont most építenek (a kivágott fák helyére) egy újabb "lakóparkot". Eddig volt jó kilátás onnan.

Budapest a kutyaszar városa 2017.06.28. 06:56:01

@paperboy: Minden lakástípusnak meg van a maga előnye és hátránya. Az emberek ennek ellenére irreális igényeket fogalmaznak meg: egyszerre legyen erdős környezetben, de azért legyen közel a metróhoz, legyen szuper az infrastruktúra de azért ne legyenek szomszédok és közeli meg csöndes legyen a lakás a belvároshoz, legyen napos de azért nyáron hűvös legyen, legyen nagy a lakás de azért olcsó, jól jönne sok extra de azért a közös költség alacsony legyen stb. Az új lakóházakkal az is a baj, hogy sok lakó lakó lusta beállni a ház parkolójába ezért a környéken még kevesebb lesz a parkolóhely, közben pedig a kocsibeálló kong az ürességtől. Aki nem látja át, hogy a városi, társasházi életforma bizonyos kötöttségekkel jár, viszont közelről élvezhetők a város szolgáltatásai, az költözzön vidékre, erdő szélére és viselje ennek minden ódiumát.
süti beállítások módosítása