Otthontérkép Lakópark

5 jótanács, hogy a lakásvásárlás valóban jó befektetés legyen

2017. június 06. 06:00 - MeNa

Legyen szó saját célra vagy éppen befektetési céllal történő új építésű lakás vásárlásáról, egy ilyen adásvétel rendszerint nagy izgalommal és hosszas ráfordított idővel jár. A legtökéletesebb otthont bizony keresni kell, de könnyebben meg lehet találni, ha körültekintően tájékozódunk és betartjuk a lakásvásárlás legfontosabb szempontjait/szabályait.

Egy új építésű lakás vásárlása felelősségteljes döntés, hosszú éveken át meghatározhatja életünket, ezért fontos, hogy ne legyünk impulzusvásárlók, ellenben kérdezzünk sokat, járjunk nyitott szemmel így nem érnek minket csalódások, anyagi károk.

  1. Határozzuk meg pontosan, mit is szeretnénk!

Induljunk ki abból, hogy az új lakással tényleg hosszú időre, akár évtizedekre számolunk. Képzeljük el, milyen életünk, milyen igényeink lesznek 5, 10 vagy 15 év múlva. Hol és hogyan szeretnénk élni mindennapjainkat? Belvárosi nyüzsgő vagy külvárosi nyugodt hangulatot keresünk? Elég lesz a másfél szoba vagy szükségünk van legalább 3 szobára? Ki fogjuk használni a lakás, a nagy terasz és a környék előnyeit? Vizsgáljuk meg, hogy a kiszemelt ingatlanunknak milyen, hosszútávon megtérülő előnyei vannak, kezdve annak fekvésétől (mikor süt be a nap), a beépített anyagok minőségén át, a modern környezettudatos vagy „okos” eszközökig.

 budapart_4.jpg

  1. Kövessük a hazai lakáspiaci trendeket!

Ha jól megfigyeljük a budapesti lakáspiac elmúlt 15 évét, még a nehezebb időszakokban is értékesíthetők voltak a jól pozicionált ingatlanfejlesztések lakásai. A könnyebb tájékozódás érdekében ezért kövessük a statisztikákat, keressük fel a legfrissebb szakértői elemzéseket! A magyar ingatlanpiacon manapság tapasztalható növekvő keresletre egyre nagyobb a kínálat is, egyre több és több új építésű lakás épül, azonban jelenleg a magyarországi építőipart kapacitás- és munkaerőhiány jellemzi, amely eredményeképp a következő 1-2 évben is emelkedő pályán maradhat az épülő lakások ára. Ezért, ha már konkrét lakásvásárláson gondolkodunk, próbáljunk meg minél előbb döntést hozni.

  1. Nézzük meg a beruházót és a kivitelezőt!

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik a befektető és kivitelező kérdésköre. Ha olyan lakást szemeltünk ki, amely még csak most fog megépülni, akkor nagyon hangsúlyos, hogy olyan beruházót válasszunk, aki szakmai képzettségével és tapasztalatával garanciát jelent a magas minőségre. A jó ingatlanfejlesztő célja, hogy hozzájáruljon a környezet és az épületek színvonalának növeléséhez, szem előtt tartva, hogy kellemes otthont alakítson ki.  

budapart_10.jpg

Nélkülözhetetlen továbbá, hogy a beruházó olyan kivitelezővel dolgozzon, aki legalább 10-15 éves piaci múlttal rendelkezik, évente több projektet valósít meg, nagy tapasztalattal bír lakóingatlanok építésében, egyedülálló és korszerű anyagokkal, technológiákkal dolgozik. Lényeges az is, hogy a kivitelező tőkeerős legyen, kiemelkedő kapacitással és megfelelő számú munkaerővel rendelkezzen, betartsa a határidőket és az ütemterveket, felelősséget vállalva a minőségi munkára.

  1. Figyeljük az ingatlanfejlesztők mögötti banki hitelezést!

Ma már egyre több az ingatlanfejlesztő, de jó, ha tudjuk, hogy a bankok nem mindenkinek, nem ugyanolyan mértékben és feltételek mellett adnak hitelt. Fontos, hogy az ingatlanvállalkozónak legyen a fejlesztésben és értékesítésben is piaci tapasztalata, de a pénzintézetek azt is nézik, hogy válságos, nehezebb években is sikeres volt-e a cég. Ezért érdemes utánajárnunk annak is, hogy az új építésű lakóépületek fejlesztőjének milyen a finanszírozása, mennyire kiterjedt banki kapcsolatai vannak, illetve bizonyosodjunk meg arról, hogy a vásárolt ingatlanunk befizetéseit elkülönített számlán kezelik-e.

budapart_1.jpg

  1. Elég kedvezőek a fizetési feltételek?

Újonnan épülő lakások esetében természetesen nem mindegy, hogy a vevők számára milyen fizetési ütemezést kínál a beruházó. Az egyik legkiszámíthatóbb forgatókönyv szerint a regisztrációs díjat az előszerződéskor a lakás vételárának 20-25%-ára kell kiegészíteni, majd a fennmaradó összeget a műszaki átadáskor kell kiegyenlíteni. A megépülés ideje alatt, az úgynevezett felértékelődési potenciállal együtt ez kimagasló befektetést jelent, hisz ekkora már az eredeti vételárnál többet fog érni az ingatlan.

Új városnegyed a Kopaszi gátnál

Újbudán, a Duna mellett, a Lágymányosi-öböl szomszédságában egy új városnegyedben kínál modern életteret és inspiráló környezetet a BudaPart az ide költözők számára. A beruházás mind elhelyezkedésének, mind a zöld- és vízterület magas arányának köszönhetően egyedülálló Magyarországon.Budapest új városrésze izgalmas színfoltot jelent majd az ide költözőknek, a munkába járóknak, valamint a kikapcsolódási céllal érkező városlakóknak egyaránt. Több sportpálya, hotel, óvoda, fitnesz létesítmények is hozzájárulnak az itt lakók és dolgozók feltöltődéséhez ebben a kényelmes, nyugodt, mégis élettel teli negyedben. A beruházás I. ütemében két lakóépület kerül kialakításra, 265 darab, kiváló ár-érték arányú lakással, melyek értékesítése már folyamatban van, de hamarosan indul a II. ütem előértékesítése is, melyekről itt tájékozódhat.

A cikk megjelenését a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. támogatta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr1612557583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása