Otthontérkép Lakópark

Lakótelep vagy lakópark?

2017. november 01. 06:00 - TothGeza78

eladó/kiadó

Egy betondzsungelben sétálva eszembe jutott, hogy milyen lehetett annak, aki a 1970-es évek elején volt felnőtt. A kétablakos kockaházak akkoriban modernnek számítottak, ahogyan a 60-as években divatos négyemeletes csupa szögletes lakótömbök is.

Ebben a környezetben a modernitás netovábbjaként jelenhettek meg a tízemeletes és négy-hat-nyolc lépcsőházas végre liftekkel is felszerelt hatalmas házgyári szalagházak. Aki tehát ilyenbe költözhetett, eleinte még akár kiváltságosnak is érezhette magát.

Talán a "lakóparkoknak" nevezett társasházak építtetői nem fognak szeretni ezért a kijelentésemért, de engem kifejezetten a 70-es évek lakótömbjeire emlékeztet néhány mai hat-nyolc emeletes "lakópark" is. Igaz, hogy a fejlesztők igyekeznek például sok zöldfelülettel, zárt belső parkokkal és modern megoldásokkal élhetővé tenni a több száz lakásos új lakótömböket, de nem volt ez másként a 70-es években sem - legalábbis az akkori elképzeléseknek, követelményeknek megfelelően.

Az eltelt 40-50 év persze hatalmas változásokat hozott: sokkal korszerűbbek a felhasznált anyagok, jobb a szigetelés, elegánsabb a megjelenés. Ha jobban belegondolok az a tény, hogy 100-200 családdal élünk egy hatalmas „kalitkában”. Egy nagyon messziről jött ember számára egy felújított panelház és egy modern, de hatalmas lakópark-tömb között nem túl sok különbség látszik.

Van persze, két-három hatalmas előnye a "lakóparkoknak". Először is a rezsi jóval alacsonyabb, hiszen korszerűek a fűtésrendszerek, a nyílászárók és új a szigetelés is (ez azonban egy teljesen felújított panel esetében is hasonló). Ennél is jelentősebb előny, hogy egy új, vagy újszerű ház még évtizedekig megőrzi „fiatalságát”, ami az ingatlanpiacon egészen más ligába helyezi az ilyen lakásokat.

ot_lakoparkok.png

Utolsóként említeném azt, a nem mindenki számára nyilvánvaló előnyt, miszerint az új lakóparkban a lakók összetétele lényegében a lehető legjobb lesz. Miért? Mert nyilvánvalóan a tehetősebbek, vagy a jobb állással, vagy egzisztenciával bíró családok vásárolnak a jelentősen magasabb árfekvésű új lakásokból. Halmozottan igaz ez a magasabbra árazott, jobb környékeken felhúzott lakóparkok esetén.

Napfényes, teraszos újépítésű lakások a Duna-parton, okosotthon kialakítással! 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr5713115158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bert Maverick 2017.11.01. 13:46:01

A lakók összetételével azért vitatkoznék: lehet, hogy többnyire igényesebb a megjelenésük, de a tapasztalataim szerint a gazdagabbak között ugyanannyi az együttélésre alkalmatlan seggfej, mint a lepukkantabb társasházakban.

zuu69 2017.11.01. 15:43:52

Volt "szerencsém" egy nagyvárosi panelban felnőni és " jósorsomnak" köszönhetően az elmúlt években az új építésű társasházak építési minőségét és lakóinak összetételét, viselkedését is megtapasztalni...szerintem a rezsit leszámítva semmi nem szól egy átlagos lakóparki lakás mellett egy jó helyen lévő felújított panellal szemben.
Lakóparkban pontosan ugyanolyan, vagy nagyobb az áthallás, kevesebb a zöldterület, a szabad parkolási lehetőség, a panel általában jobban ellátott bevásárlási és tömegközlekedési lehetőségekkel.
Az 5-6 éve átadott társasházban, ahol most élek, a lakók kb. 80%-a albérlő, a többsége sz..ik mindenre és mindenkire. A "kiváló" építési minőségnek köszönhetően, akaratomon kívül részese vagyok a szomszédok mindennapjainak és magánéletének, reggelente a belső udvarból ki-beálló autók ébresztenek, a szagelszívók pedig árasztják hétvégi ebédek illatát, pont, mint egy ócskának nevezett panelban.

_B_ 2017.11.01. 16:10:41

Egy szigetelt régi panelban egyáltalán nem több a rezsi, mint egy új "lakóparkban". Még mindig nem kopott ki a távhődíjjal való riogatás:)

J.W. Booth 2017.11.01. 17:53:34

Az új építésű panelekben sokkal több a "gáz" lakó. Mindenre szaró albérlő, menővagyok-mertmegvettem-ezta rohadtdrágalakást gyökér, aki szintén szarik mindenkire. Vagy csak egy dzsesszdobos.

Ja, és az építkezés során a legolcsóbb anyagokat használják. Szaniter, vezetékek, nyílászárók, lehetne még sorolni.

Soha többet lakópark.

Sámuel Komlósi 2017.11.01. 18:18:29

Nekem fontosabb, h milyen a környék. A 12.ker., Virányos számomra maga a nyugalom, csend, béke, és mégis karnyújtásnyira a belváros, tömegközl-sel is csak 25 perc. Ugyan 70-es évekbeli 16 lakásos társasház téglalakása, és a külső szigetelés még várat magára, de legalább nincsenek egybe építve a házak és 1,5 hektáros ősfás terület, van óriási nagy belső udvarunk, játszótérrel, mini focipályával, ping-pong asztallal. Nincs átmenő forgalom, mert hegyoldalban, erdő mellett, zsákutcában vagyunk. Álmaim helye, minden idők!

jewdi76 2017.11.01. 18:44:21

A lakópark is lakótelep, csak fenn hordja az orrát.

Budapest a kutyaszar városa 2017.11.01. 20:39:08

@Sámuel Komlósi: "Csak" 25 perc..... meg kimaradó, ritka járatok, és seggen csúszás télen.

Dr. Bélus___ 2017.11.02. 11:31:26

@Budapest a kutyaszar városa: Jaja, 25 perc... Nekem meg 30, de... de az oda-vissza plusz 1 óra, és általában nem a körútra megyek, hanem valahova, azaz az a 30 perc simán 60-80. Aztán van amikor dugó van és bár a buszsáv szép dolog, de egyrészt nincs minden méteren+a kanyarba beragadt autókat ugyanúgy beszopja. Szóval ha csúcs van, akkor inkább 40, néha 50 percig a nyakamba lihegnek, szép nagy karod van, ha ez a karnyújtás. Bónuszként pedig éjszakai járat van, de az etnikai összetétele nem túl tetszetős, nőknek kevésbé ajánlanám.
Ha megtehetem majd, úgy húzok befele a családdal a központba, mint a vadliba.

Sámuel Komlósi 2017.11.02. 15:20:22

@Budapest a kutyaszar városa: Hát hajrá, menj a belvárosba....(én laktam ott) Szívd a szmogot, meg a csöves szagot, kerülgesd a kutyakakit, k.pisit, hányást, a tömeget, hallgasd a nagy zajt éjszaka is, és gyönyörködj az egybeépített tömbrengetegben! Hajrá!!!

Sámuel Komlósi 2017.11.02. 16:23:49

@Budapest a kutyaszar városa: Látszik, h nem ismered a környéket, mert itt többféle busz jár és 5 percnél többet még sohasem kellett várni....Igen 3 év alatt 1x volt olyan, h az ónos eső lefagyott és valóban csúszkálva lehetett lejönni. De a környék, a jó levegő kárpótol mindezért.

Peetee 2017.11.02. 17:01:01

@Bert Maverick: Teljesen egyetértek, 8éve költöztünk vadonatúj 0km-es 25lakásos társasházba. Van itt igazságügyi orvosszakértő, csendes, visszafogott, értelmiségi pár, gyerekkel, kutyával. Van 80+ idős házaspár, aranyosak, de a közvetlen szomszédokkal állandó rumliban vannak. Van NAV-os osztályvezető nő, a lakógyűlésen mindenkit leugat egy biciklisnadrágban és papucsban. Van aktív nyugdíjas a fiával, hetente 3x reggel 7:20kor készre főtt pacal illatát engedi rá a lépcsőházra, cserébe mindig mindenre figyel és mindig mindent tud. Van 6gyerek+nagymamás nagycsalád, ők is az elsők között jöttek, mint mi, az egyik lány azóta 16évesen már leabázott, így most plusz 1 fő laknak a 2 és fél szobásban, előre fizetős árammérővel (tartozás miatt elvitték az órát) és a lakóközösségnek fizetett vízzel (szintén tartozás volt). Cifra. :)

vuvuvu2 2017.11.02. 19:23:37

új építésű:
vékony falak, áthallatszó szomszédok (jobban mint a panelben).
egymás nyakára épített házak, minél több ház bepasszírozása a telekre (zérő várostervezés, nem úgy mint a lakótelepeknél annó).
cső alakú lakások és szobák, rossz beosztású lakások, felesleges helységekkel, közlekedőkkel, rossz arányokkal (nagyobb a fürdőszoba mint a konyha), szabálytalan (ötszög alakú) helységek, kevés ablak miatt sötét lakások.
ultragáz anyagokból összetákolt kártyavárak (nyílászárók zs-kategóriásak, szaniterek szintén gyengék, burkolás minősége házgyári színvonal vagy alatta) - ár/érték arány katasztrófa.
buta és sznob prolik egy rakáson (10% kivétel), akik bedőlnek a lakópark bullshit-nek és méregdrágán megveszik a sz*rt horroráron.

matekfeladat haladóknak:
tessék kiszámolni, hogy az az árkülönbözet, amit kifizetnek cserébe az "alacsony" rezsiért valóban megéri? mondjuk ha 20-30-40 évig lakik új építésűben ott a 20-30-40 év alatt megspórol annyit, hogy az fedezi a panelhez képesti árkülönbözetet? egy nagy lótúrót. még egy matekpélda: tessék szíves a rezsit négyzetméterre rávetíteni, nagy meglepetés érheti a kedves lakóparki lakót. én megtettem, és a panel rezsije/nm alacsonyabb volt...

Jehuda 2017.11.02. 21:08:38

Arra azért kíváncsi lennék, hogy mi számít jó és mi számít rossz összetételnek egy lakótelepen. Nyilvánvaló, hogy a Hős utcai ház összetétele nem számít jó összetételnek, azonban ilyen extremitásoktól eltekintve én nem érzem magamat alja népnek azért mert egy XVI. kerületi csendes lakótelepen élek mintegy 38 éve és nem is volt soha szándékomban, hogy egy elegánsnak mondott lakóparkba költözzek. Kimondottan rosszul érezném magamat egy olyan lakóparkban, melynek közös költségét kigazdálkodni sem tudnám, és tele lenne felkapaszkodott, elbizakodott, hangoskodó lakótársakkal, akiknek egy közös tulajdonságuk van: Sok a pénzük. A jó összetétel a gazdag embert, vagy a kulturált embert jelenti? Jó lenne tisztázni.

George52 2017.11.02. 21:24:37

Azonos közüzemi plusz fűtés költségek esetén a lakópark rezsijét még sújtja/emeli a területen lévő épületek közötti térség takarításának, kertészeti munkáinak, az esti térvilágításának költségei, továbbá a flancosabb lakóparkoknál még a porta szolgálat, edző szoba, medence, stb. fenntartási költségei....
süti beállítások módosítása