Otthontérkép Lakópark

Valóban átalakítják a városi életet a lakóparkok?

2017. március 18. 07:55 - MeNa

Az Otthontérkép legújabb sorozatában a lakóparkok témáját boncolgatjuk. Sorozatunk első részében megnéztük minkét alakult ki ez a lakhatási forma külföldön, mai egy vitatható idézettel szeretnénk közös gondolkodásra bírni titeket.

A lakópark-kérdés az új építésű lakás projektek számnak növekedésével egyre aktuálisabb téma. Legfrissebb kutatásunkból kiderül, hogy ötből négy budapesti szívesen beköltözne egy új építésű otthonba. Habár sokan tartanak a bizonytalansági faktortól, az exkluzív életérzés és a modern stílus tömegeket ragad magával.

uj_epitesu_lakas_obudan.jpg

Csillaghegy Residence Óbudán

 

Egy érdekes idézetre bukkantunk az alábbi tanulmányban, mely igencsak elgondolkodtató abban a tekintetben, hogy miként alakítják át a lakóparkok egy város világát, hogy befolyásolják a társadalmi rétegződést.

Az «új város» egyre inkább tematikus parkok gyűjteményévé válik. Az egy témára szervezett épületegyüttesek sajátos mikroklímával veszik körül az odalátogatót. A tipikusan felső középosztálynak épülő lakóparkokban például minden kényelmi eszköz adott - teniszpálya, uszoda, szauna, stb. -, a nem kívánt behatolókat kerítés és biztonsági szolgálat tartja távol. A lakóparkok a társadalmi konfliktusok elleni védekezés sajátos eszközei. Az itt lakók nem keverednek. Előbb a külvilágtól, rövid idő múltán pedig szűkebb környezetüktől is elzárkóznak. (...) A tematikus parkoknak végtelen számú variációja létezik, és ezek közül több már Budapesten is megtalálható. Térnyerésük meglehetősen gyors, a hagyományos városszerkezetre gyakorolt hatásuk pedig meglehetősen brutális. Gondoljunk csak a West Endre vagy a MOM Parkra. Új városközpontokat hoznak létre, régebbi közlekedési-kereskedelmi központokat devalválnak. A lakóparkok nappalra, az irodanegyedek éjszakára néptelenednek el, mintha egy színpadon változna a szín a szereplők körül. Egyelőre még nem tudjuk, mikor lépkedünk valós utcákon és mikor lépünk át egy képzelt világba.

 

Sajnos az idézet eredeti forrását nem találtuk meg, pedig érdekes lehet, hogy milyen szövegkörnyezetbe illeszkedik bele a kiragadott szövegrész. Annyi azonban bizonyos, hogy meglehetősen szélsőséges álláspontja van a szerzőnek, melyet erős állítások formájában nyilatkoztat ki.

Írd meg nekünk kommentben, hogy TE mit gondolsz erről a kérdésről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr1812304901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása