Otthontérkép Lakópark

Lakópark vagy lakótelep? Nem mindegy!

2017. május 02. 07:12 - galerika

Mikor jó 15 évvel ezelőtt felépültek az első lakóparkok Magyarországon, sok új lakástulajdonos panaszkodott, hogy ugyanolyan, mintha panelban élne, pedig jóval többet fizetett érte. Kétség nem fér hozzá, hogy az első lakópark építési hullámban sok új kivitelező tűnt elő a semmiből, silány minőségű vagy el sem végzett munkát hagyva maga után, ami miatt a lakóparkok presztízs értéke jelentősen csökkent. Nem is csoda, ha ezek után kialakult a lakópark=lakótelep nézet, amire a válság miatt megtorpant építkezések még rá is tettek egy lapáttal.

A 2016-ban bevezetett 10+10 milliós CSOK és az áfacsökkentés azonban új lendületet adott a lakópark építéseknek, s bár ma is nagyon utána kell nézni, hogy megbízható-e a beruházó, egyre több lakópark épül megbízható kivitelező által, minőségi anyagok felhasználásával. Azt pedig, hogy a lakóparkok egyáltalán nem olyanok, mint a lakótelepek most egy példán keresztül be is bizonyítjuk.

Zöld felületek és környezettudatosság

Példaként vegyük a hazánk egyik leggyorsabban fejlődő és legnagyobb egyetemi városában, Debrecenben épülő Dóczy lakóparkot. Ez a lakópark azért is ad jó alapot az összehasonlításra, mert egy lakótelep közvetlen közelében épül fel, így már a látványterveken is látszik a szembeszökő különbség, azaz a természetközeliség, a zöld felületek magas aránya.

lakopark-lakotelep1.jpg

Kép forrása: doczy.hunep.hu

Igaz ugyan, hogy annak idején a lakótelepeken is megpróbáltak sok parkot, játszóteret létesíteni, ezeknek az aránya azonban maximum a panelházak alapterületéhez viszonyítva volt magas, a benne élők létszámához viszonyítva már egyáltalán nem. A ma épülő lakóparkok esetében azonban már alapvető a tágas terasz a lakótelepek aprócska erkélyeivel szemben, a Dóczy lakóparkban pedig a 10-30 nm közötti teraszokat még tetőkertekkel és a komplexum 3 épülete között elhelyezkedő belső kertekkel is megfejelték.

Mindehhez jön hozzá a gazdaságos fenntarthatóság, ugyanis a lépcsőházi világításhoz és a liftek működéséhez szükséges energiát a házak tetejére felszerelt napelemek biztosítják majd, a külső tér pedig energiatakarékos közvilágítással lesz ellátva.

2 + 1 szobás lakás a Dóczy lakóparkban

lakopark-lakotelep1_2.jpg

Még több képért kattints a fotóra!

Hogy ne halld, mit súg a szomszéd

De ha kicsit belülről is szétnézünk ebben az épülőben lévő lakóparkban, máris láthatjuk a további különbségeket, melyek közül a lakásokat elválasztó, 54 dB léghanggátlással rendelkező falakat emelnénk ki elsősorban. A panellakások lakói ugyanis gyakran panaszkodnak, hogy egy panelházban mindenki hallja, amit a szomszéd csinál, így olyan mintha egy szép nagy családként élnének egy lépcsőházban, és ez sajnos az első lakópark építési hullám lakásainak jelentős részére is igaz. A ma épülő lakóparkokban azonban már fokozottan ügyelnek erre, és a Dóczy lakóparkban például nemcsak a lakásokat elválasztó falak, hanem a közlekedő felőli falak is fokozott hanggátlással épülnek.

Itt biztos kapsz amerikai konyhásat is!

A lakótelepek másik nagy hibájaként a kicsi konyhát és a rossz elosztást szokták még emlegetni. S bár sokan esküsznek a külön konyhára, a fiatalok egyre inkább az amerikai konyhás lakásokat keresik, a lakóparki lakásokat, pedig a mai, megváltozott igényekhez igazítják.

Biztonságban

Sok lakótelep a pocsék közbiztonsággal vívta ki magának rossz hírét, a lakóparkok azonban általában biztonságos környéken épülnek fel, és kerítés, sorompó is garantálja az itt élők biztonságát. A Dóczy lakópark az Egyetem, a Nagyerdei Park, a stadion és a Mediterrán élmény- és termálfürdő szomszédságában épül, így diákok, fiatalok és zárt belső parkjának, játszóterének köszönhetően, fiatal családok első otthona lehet.

lakopark-lakotelep2.jpg

Kép forrása: doczy.hunep.hu

Ha időben lépsz, még választhatsz

A panellakások első lakói annak idején nem választhattak, mindenből házgyárit kaptak, a mai lakóparki lakások első tulajdonosai azonban már kiválaszthatják a belső burkolatokat, szanitereket, ha időben lépnek, sőt az első fecskék akár még az lakás alaprajzán is változtathatnak.

lakopark-lakotelep3.jpg

Kép forrása: doczy.hunep.hu

 

 

Lakások a 10+10 milliós CSOK-hoz (X)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr3412344753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsoci 2017.05.02. 12:22:51

HAHAHA! A lakópark egy elegáns kifejezés a lakótelepre.

Kis alapterületű helyíségek, alacsony belmagasság, sötét, ablaktalan lépcsőházak. Sürü beépítés, egyforma házak, típus lakások.

A többi csak púder. Ugyanilyen szépeket meséltek a 70-80-as években a lakótelepekről.

Ez bizony lakótelep !

Tomiko 2017.05.02. 13:28:17

Valamennyi képen egy szép nagy házat látunk, tömbházat. Sokkal szebb, mint a régi beton tömbházak, de attól még ugyan az. Már, mint a kor szellemében ugyan az.
Az én elképzelésem a lakóparkról, ahol 1-2 perc gyaloglás után találok egy 1-2-3 lakásos szép házat, majd újabb pár perc gyaloglás után még egyet. Az a lakópark. Fű, fa , virág mező. stb.

bnyuszi 2017.05.02. 17:29:20

Lemaradt az írás végéről, hogy fizetett hirdetés!

Serrin 2017.06.23. 16:34:36

Egyetértek a többiekkel, a lakóparkok a modern lakótelepek.
süti beállítások módosítása