Otthontérkép Lakópark

Még egy kapavágás sem történt. Mire fizessünk?

2017. március 08. 16:04 - MeNa

Rengeteg új társasházat vagy lakóparkot hirdetnek meg és sajnos egyre többször csak nagyon késve vagy egyáltalán nem indul el az építkezés. A beruházónak vagy pénze vagy kivitelezője nincs, mégis elkér 10-20 százalékot tőlünk. De ne aggódjunk, ha körültekintőek vagyunk, nyugodtan fizethetünk.

Bizonyára sokan emlékeznek még a 2000-es évek második felében bekövetkezett csődhullámra, a pénzüket vesztő és reménytelenül pereskedő vevőkre. Ebben a bejegyzésben szeretnénk kis segítséget nyújtani, annak aki új építésű lakást szeretne. Szerencsére manapság már sokkal kiépítettebb és valóban jogi védelmet jelentő rendszert lehet alkalmazni. Minden esetben a hangsúly a lehet-en van, így mindenképpen a tudatos, de a valódi célt - a lakás megvásárlását - is szem előtt tartó hozzáállás ajánlatos.

k11_01.jpgúj építésű lakások projekthitelből Angyalföldön

Első tanács: menjünk és nézzük meg a valódi helyszínt, még azelőtt, hogy a paradicsom kapuján történő belépést ígérő beruházóhoz fordulunk. Mert attól kezdve a problémák elszállnak, a kérések még felvetésük előtt teljesülnek, gyakorlatilag az életünk rendbe jön.

Ha a helyszínen megtekintettük a félkész projektet, és nem rettentünk el a látottaktól (tisztelet a kivételnek), azonnal vegyük elő az internetet, kérjük el a beruházó nevét, írjuk be: „www.e-cegjegyzek.hu” és ha nem vagyunk robotok, máris megnézhetjük, hogy ki szeretné következő évtizedeink békéjét biztosítani. Ha sima 3.000.000,-Ft-os cég, az nem baj, ellenben ha szeretett adóhatóságunk indított végrehajtást kiválasztott partnerünk ellen vagy bárki másnak van ilyen igénye, ha bármi olyan szóval találkozunk, hogy végrehajtás, akkor arra a napra fejezzük be a lakáskeresést. Új nap, új remények. Szerencsére sokat fejlődött a cégnyilvántartási rendszer, így szinte bárki naprakész információt tud kapni, de kérhetjük jogász kolléga segítségét (ez nem ajánlás, kérjük!).

Második tanács: ne ijedjünk meg, ha projekthitelt vett fel a beruházó. Ez esetben ugyanis a hitelező bank elvégezte helyettünk az eladó/beruházó átvilágítását, megnézte a pénzügyi helyzetét, és ami a legfontosabb, banki hozzájárulás nélkül nem lehet semmilyen kifizetést eszközölni az eladó cég bankszámlájáról. Azaz az ügyvezető depressziós időszakában sem tud a saját maga által finanszírozott karibi meditációs útra menni....

Vagyis a projekthitelből épülő ingatlanok, igenis jók (pénzügyi szempontból is), nekünk vevőknek! Örüljünk, hogy az eladó ilyenkor nem a mi pénzünkből épít, nincs szükség jelentős előlegek befizetésére. Szeressük azokat az eladókat, akik projekthitel esetén az un. 10%-90%-es konstrukciót alkalmazzák, azaz szerződéskor 10%, ha elkészül a lakás és átvesszük, akkor a maradék.

 Pl.: Új építésű lakás projekhitelből (x) 

Ilyen esetben már tudunk a valódi jogi kérdésekre koncentrálni, ne tegyük tönkre az egyébként is stresszes építési vállalkozót, olyan kérdések feltételével, hogy mi van ha a csődbe megy az eladó cég. A beruházó sem szokta megkérdezni, hogy biztos meglesz a 90%?  A 10 % foglaló, pontosan ezért véd bennünket és Őket is.

Projekthitelnél követeljük meg a hitelező pénzintézet külön nyilatkozatát, hogy amennyiben az általunk megvásárolt lakás vételárát kifizettük és a lakást birtokba vettük, akkor minden további nélkül kiadja a mi lakásunkra vonatkozó un. részjelzálog törlési nyilatkozatot. És ez ne csak a szerződésben legyen, kérjünk bank által aláírt dokumentumot. Ezzel ugyanis kezünkben lesz, akár bíróság előtt is kikényszeríthető okirat és nem kell, hogy a teljes projekthitel visszafizetéséért remegjünk hosszú éjszakákon át. Célszerű az is, hogy elkérjük a bank nyilatkozatát, hogy melyik az az eladói óvadéki számla, ahova a vételárat fizetni kell, nehogy az általunk tisztelt, de néha könnyelmű lépésekre hajlamos eladói ügyvezető meggondolatlanul cselekedjen.

Harmadik tanács: Nem gond, ha csak előszerződést írunk alá. Új építésű lakásnál jelentős probléma, hogy olyanra szerződünk, ami még nincs, Ha a hitelt vagy CSOK-ot akarunk felvenni, akkor kell az elkészült ház, és a társasház bejegyzése is, anélkül nem tudunk semmilyen érdemi lépést tenni. Itt igyekezzünk több, a vevőt védő rendelkezést a szerződésbe iktatni és gondoljunk arra, hogy a ház, lakás elkészültét követően, kb. 20-30 nap a társasház bejegyzése, azaz ettől számíthatjuk a banki ügyintézés határidejét.

Negyedik tanács: kerítsünk egy jó műszaki ellenőrt és jogászt magunknak. Jellemzően 1-4 lakásos épületeknél projekthitel nélkül megy az építkezés és bizony itt az eladó jelentősen számol a vevői befizetésekkel. Tehát kevesebb szomszéd, nagyobb figyelem. Szeressük a mi ügyvezetőnket, de ne bízzunk benne teljesen. Általában az építtető-eladó az egyes fizetési ütemeket készültségi fokához szokta kötni, azonban nem lesz időnk elvégezni a műszaki egyetemet, így célszerű építőiparban valóban jártas barátot, szakembert, szakértőt felkérni, hogy az eladói készültséget jelző értesítés után annak valóságtartalmát általunk is igazolást nyerjen. Az adásvételi szerződés sajnos bonyolultabb, mindkét fél minden körülmények között biztosítani szeretné az érdekeit. Ezeket ha már kiharcoltuk, kőkeményen rögzítsük a szerződési rendelkezések között, pl.: a fizetési kötelezettség határideje nem állhat be, ha egyértelműen nem igazolták az adott ütem elkészültét. Természetesen itt is figyeljünk arra, hogy az eladónak is ugyanaz az érdeke, mint nekünk. Lakást pénzért.

Új építésű lakás (x) 

Igyekezzünk az adásvételi szerződést komoly, az adott területen működő jogi szakemberrel megcsináltatni, átnézetni. Ne feledjük, lehet egyezkedni az eladóval a szerződéskötés egyeztetése alatt, remélhetőleg ez fogja garantálni, hogy később már nem kell. Nem alkudozni ugyan is lustaság. Nagyon sok apró részlet hiánya, a későbbiekben drága jogi eljárásokhoz vezethet és a várva várt békés otthon küzdőtérré alakulhat.

Összefoglalva:

1. Nézzük meg a helyszínen az épülő ingatlant

2. Alkalmazzunk lehetőség szerint jogi és műszaki szakembert!

3. Kérjünk R E F E R E N C I Á T!  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr612322027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.