Otthontérkép Lakópark

Gyorsan visszajön az új lakás ára

2017. március 13. 19:30 - MeNa

A belváros albérlet-árai annyira felugrottak, hogy a legjobb üzlet lehet manapság a belvároshoz nagyon közeli, fejlődő környékeken – például a Józsefvárosban – olcsóbb, új - vagy újszerű lakást vásárolni és azt a havi 100 ezer forint+rezsi körüli lélektani határ környékén bérbe adni. Egy ilyen biznisszel ráadásul nem csak a bérlő, de a befektető is jól jár!

Látszólag egy lakást vásárló és egy bérlő hasonló szempontok szerint dönt. Ám a valóságban ez nem feltétlenül van így, sőt… Lakást bérelni, lazább, kötetlenebb dolog, mint vásárolni és jellemzően más életszakaszban van a bérlők többsége, mint a vevők derékhada. Miről is beszélünk? A nagyvárosokban és különösen a fővárosban a kisebb lakások bérlői nagyon sokszor a diákok, fiatalok, akik nemrég álltak munkába. Mi is fontos a számukra?

Mindenek előtt a jó megközelíthetőség, azaz a kiváló közlekedés. Fontos persze az is, hogy a lakás újszerű vagy új, de mindenképpen trendi legyen. Ugyanakkor éppen ezek azok a rétegek, akiknél közel sem mindegy, hogy a havi bérleti díj 95.000 Ft vagy éppen 115.000 Ft havonta. Már pedig az előbbi összegért jó közlekedésnél, a belvárostól (különösen a bulinegyedtől) egy kőhajításnyira, gyakorlatilag lehetetlenség megfelelő minőségű, szép és újszerű állapotú lakást találni.

Ha mégis lenne egy ilyen ajánlat, tehát 100.000 Ft alatt új vagy újszerű, modern módon berendezett és nívós házban lévő otthon, az nem is lenne kérdés, hogy sorba állnának rá a megbízható, fizetőképes bérelni vágyók.
simona_haz.jpg

Akár hisszük, akár nem, létezik ilyen ajánlat a piacon. Persze nem a Váci utca szomszédságában és nem is a bulinegyed közepén, ám attól gyalog is alig több, mint negyedórányira: az átalakuló Józsefváros szívében. Itt hatalmas elánnal indult el a Magdolna negyed fejlesztése. Az önkormányzat sok milliárd forintot szán a közterületek megújítására és több, mint egy tucatnyi új, soklakásos társasház már fel is épült a környéken.

Fontos megemlíteni, hogy a használt lakásoknak – különösen ezen az átalakuló környéken – öt hatalmas hátránya van:

1. A lakóközösség vegyes, azaz a családosok zavarják a diákokat, a diákok a többieket, stb...
2. Hiába újítják fel a lakást, ha a ház viszont lerobbant, senki sem szeret egy szép lakásba egy romos lépcsőházon keresztül hazamenni.
3. A régi lakások jelentős, nem látható kockázatokat rejetenek. Gyakran a felújtás alatt derül ki, hogy az eredeti felújítási költség többszörösét kell elkölteni.Például a vezetékek cserjée, parketta alatti alapozás, vízcsövek és hasonlók. Ezeket nem számítva, egy felújítást sem egyszerű levezényelni.
4. A régi házakban egy kis lakás közös költsége és egyéb rezsi költsége is nagyobb. Roszabb a hőszigetelés, a nem tökéletesen megépített lakások miatt a rezsi magasabb. Egy bérlő pedig nem csak bérelti díjban, hanem bérleti díj+ rezsiben gondolkodik. Tehát, ha a teljes büdzséje 150.000.- Ft és ebből 50.000.- a rezsi akkor a bérleti díj csak 100.000.- Ft lehet. Egy olyan lakásnál, ami azonos tulajdonságokkal rendelkezik, de a rezsi csak 20.000.- Ft, az elkérhető bérleti díj is magasabb.
5. A fentiek miatt, a használt lakások értéknövekedése sokkal lasabb, mint az új építésüek-é, különösen akkor, ha valaki, még az építkezés elején vásárol.

További fontos szempont, hogy jóval-jóval olcsóbb most a lakás például az épülő-szépülő Magdolna negyedben, mint a szorosan vett belvárosban, ám a kiadási árak közt (belváros versus Józsefváros) arányaiban jóval kisebb a különbség. Azaz, így sokkal gyorsabban visszajön a bérleti díjakból a megvett új építésű lakás ára. Nem is beszélve arról, hogy a gyors átalakulást nyilván a többi területnél gyorsabb felértékelődés követi. Tehát miközben másutt az árak csak lassan nőhetnek, itt a gyorsabban emelkedő lakásárak miatt a vásárolt ingatlan is gyorsabban növeli értékét, mint egy drágább környéken.

simona5.png

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr5612322523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása