Otthontérkép Lakópark

Gombamód nőnek a CSOK-os házak az országban

2017. november 29. 06:00 - TothGeza78

eladó/kiadó

Ahogy járok-kelek a főváros külső kerületeiben, rengeteg üres telek kezd beépülni. Az utcánkban és a környéken egyre gyorsabban tünedeznek el a gondozatlan foghíj telkek.

Ám nem is egy vagy kettő, hanem legalább egy tucatnyi. Azt már csak félve említem, hogy az utcánk végében, ahol eddig egy hatalmas mező volt, közel fél ezer építési telket alakítanak ki, azaz több, mint ezer fővel nőni fog a környék lakossága néhány éven belül.

Ha majd öt-tíz év vagy több évtized múlva visszatekintünk erre az időszakra, szerintem az új lakáspiacon ezt csak a 10+10-es évekként fogják emlegetni. Ilyen bőkezű állami támogatás ugyanis nálunk nem nagyon fordult még elő. Az embereknek sem kell kétszer mondani, hogy kinyújtsák a kalapjukat, ha éppen a magyar állam bele akar hajítani tíz millió forintot. Két dolog kell igazából ehhez: három gyermek (vagy ennyi bevállalása) és tisztességes (hivatalosan kimutatható) jövedelem.

Például nézzük meg ezt a XVIII. kerületben, Miklós telepen épülő társasházat, amelyben minden lakás belül kétszintes és saját kertrész, gépkocsi beálló is tartozik hozzájuk. Ebben a társasházban egy 90 nm-es lakás 37,9 millióért (és természetesen a CSOK igénybevételével) vásárolható meg.

derkovits_gyula_tarsashaz.png

 

CSOK igénybevételére alkalmas új építésű házat vidéken azért valamivel olcsóbban találhatunk. Itt van például ez a győri négy szobás ikerfél, amely 24,5 millió forintért már a miénk lehet. Igaz ez Győr központjától eléggé messze, Kisbácsa városrészben, a Pacsirta lakóparkon található és az igaz, hogy „fűtés-kész állapotban” adják át, azaz a kulcsrakész (a beköltözhető) szint jó pár millió forintnyira van még. Nagy előnye viszont, hogy már tavasszal elkészül, illetve a házaknak nincsen közös fala az ikerszomszéddal.

gyor_ikerhaz.png

Ha a 10+10 CSOK-ban gondolkodunk, akkor modern új építésű lakást kapunk Debrecenben is, a győrihez hasonló áron. Ugyan itt az irányár 31,45 millió forint, de ez kulcsrakész ingatlan. Tehát a két ár nagyságrendileg azonos. Arról nem is szólva, hogy a macerát is leveszik a vállunkról.

debrecen_geotermikus.png

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr4013345727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása