Otthontérkép Lakópark

Mennyibe kerül az igazi Rózsadomb?

2017. április 25. 06:23 - TothGeza78

Aki elit környéken és új építésű lakásban szeretne lakni a fővárosban, azon belül is a budai II. kerületben, mondjuk a Rózsadombon, annak minimum a 60-70 milliós ártól felfelé kell körülnéznie. Ha családdal és nagyobb igényekkel költözne, akkor inkább 100 millió körül, vagy a felett talál új, újszerű luxuslakást.

Hm – a Rózsadombon lakni – nem csak nagyszüleink vagy szüleink gondolkodtak így, de a fiatal generációk vágya is valami hasonló. Erről győződhettünk meg az RTL Klub új sorozatának.az Őszinte Ingatlanos című műsornak a minapi adásában, amelyben egy fiatal pár végül egy rózsadombi panelt (!) választott egy óbudai lakóparkkal szemben.

Bár a budai oldal is évről-évre átalakul és mindig jönnek újabb és újabb felkapott részek, mint például manapság – Buda helyett – a pesti belváros, ám az „én a Rózsadombról járok be” kifejezés „márkaértéke” a mai napig nagyon erős. Akár az autók közt: egy Mercedes például 100 éve és ma is a minőség, a jó értelemben vett konzervativizmus szinonimája volt. 

rozsadomb_teto_medence.jpg

Képek itt: Rózsadomb teteje, 106 m2 - 118 millió forint

Csakhogy, aki a százmillió forintos tartományban keres otthont, az sincsen könnyű helyzetben. Hiába gondolja az emberek 99 százaléka így, bizony a hazai ingatlanpiacon a kelleténél is több a túl nagy kompromisszumokat kívánó lakóépület, ház.

rozsadomb_szemlohegy_utca.jpg

Képek itt: Szemlőhegy utca, 140 m2 - 141 millió forint

Aki egy vagyont szán rá, annak bizony az igényei is magasabbak, mint akik a külvárosi paneleket keresik. Ami után én a „nyálamat csorgatom” arra egy tősgyökeres bel-budai polgár csak húzza a száját, mert ő például azt várja, hogy nem kis erkélyke, hanem nagy terasz kell a lakáshoz, vagy épp minden hálószobához legyen külön fürdőszoba. Ez egyébként tükröződik a nagy közvetítő hálózatok, mint például a Duna House ide vonatkozó kínálatában is.

rozsadomb_izraeli_kovinel.jpg

Képek itt: A Móricz gimnáziumhoz közel, 150 m2 - 115 millió forint

A konyha ne egy beugró legyen, hanem a közepén egy modern konyhasziget is elférjen, a kilátás pedig „full panoráma” legyen. És persze legyen több garázshely az autóknak és háztartási helyiség, hogy ne a nappaliba kelljen teregetni... Ilyen igényekkel viszont mindjárt kevés lesz bizony az a 100 millió forint is!

Az új lakóparkok e téren sokkal-sokkal kevesebb kockázatot hordoznak. Nincsenek rejtett hibák, vagy ha akadnak is, azokat garanciában lehet javíttatni – legalábbis az esetek nagy többségében. És ami a legfontosabb, eleve a fenti szempontok szerint igyekeznek a lakásokat kialakítani a modern építtetők, hiszen jól ismerik a magas presztízsű közönség igényeit. Van is itt mindjárt egy, a J28.

szemlohegyi_lakopark1.png

Az épülő J28 parkban szinte minden lakás elkelt már

Másfelé nézelődve a környéken az új lakások közt ma már az egymilliós négyzetméterár a jellemző. Ez az jelenti, hogy újszerű otthon esetén 70-80 millió forint alatt nem nagyon van választék.

A II. kerületi lakóparkokban 75-78 millió forinttól felfelé találunk csak új építésű otthonokat manapság. Ráadásul, ha az előbb emlegetett szempontokat (külön fürdőszobák, nagy terasz és hasonlók) is figyelembe akarjuk venni, akkor bizony-bizony 100-150 millió közé fog esni a legtöbb szóba jöhető lakás. Persze itt már szorongani azért nem kell, az alapterület 100 négyzetméter felett lesz, amelyben azért egy tipikus mai kétgyerekes család is elfér.

szemlohegyi_lakas1.png

Családi otthont errefelé nem is találunk igazán olcsón, még jóval-jóval kijjebb, a II/A kerületben sincsen olyan családi ház, ami igényesen felújítva ne közelítené meg a 80-100 milliós árszintet – pedig a házak ára közel sem nőtt annyira, mint a belterületi lakásoké. Aki van olyan szerencsés, hogy ilyen típusú lakások iránt érdeklődik az itt találhat bővebb információt.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr7312427433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.04.25. 08:32:16

Ez a J28 egy vicc. Egy volt lakótelep újrahasznosítva, a 80-as éveknek megfelelő szerkezetekkel, tervezéssel. Oké, hogy a vasbeton vázszerkezetig visszabontottak mindent, de ettől a lakások belmagassága, a házak egymástól való távolsága ("Jó estét szomszéd, kicsit hígnak tűnik a leves.") nem változott. Ez minden, csak nem luxus, de még csak prémium sem. Ennél simán jobb lakásokat lehet kifogni egy-egy valódi rózsadombi villában. Nem véletlen, hogy 10+ éve küzdenek az eladással, de csak lassan gyűltek rá a birkák. Pedig egy ideje nem a cikkben említett "rózsadombi árakon" próbálkoznak, megvárták, amíg a lakások áremelkedése utolérte őket. :-)

altimus 2017.04.25. 10:02:22

@Csokis: a j28 nagyon jo helyen van, es volt lakotelepnek se feltetlenul hivnam, hiszen egy diplomata lakopark volt korabban. korrektul felujitottak a lakasokat, egybenyitottak tereket, es nagyon zsufoltnak se mondanam. persze en se feltetlenul itt vennek ennyi penzert lakast, de a legtobb ma epulo "lakoparknal" jobbnak tunik nekem a j28. valoban lassan indult az ertekesites, de ahogy irod mara az arak utolertek oket es a legtobb lakast el is adtak mar.

korni1010 2017.04.25. 17:17:44

@Csokis Abszolút egyetértek Veled. Nyomasztó kockák, 180 (vagy 360?) fokban körbezárva, kilátás a szomszédra. Hát ez minden, csak nem az, amit Rózsadombtól elvár az ember.

Mansell 2017.04.25. 22:30:42

A J28 milyen kilátást is nyűjt? Kb a Pusztaszeri útra.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2017.04.26. 01:32:37

Meg a diplomata-lakopark elotti idokben baromi jo cseresznyefak voltak annak a telken..

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.04.26. 18:22:18

Azért örülök, hogy nem csak én vagyok helikopter. :-)
süti beállítások módosítása