Otthontérkép Lakópark

Olyan kínai lakóparkot mutatunk, hogy csak na!

2017. április 09. 19:43 - heveis

Mi jut először eszünkbe Kínáról? Talán a túlzsúfoltság vagy silány minőség? A Kilenc sárkány projekt most lerombolja a sztereotípiánkat! Ebben a lakóparkban az európai, amerikai és keleti építészet ötvöződik olyan módon, hogy az a legmodernebb technológiai és szociális igényeknek is egyaránt meg tudjon felelni. 

9sa_rka_ny1.jpg

Érdekes betekintést kínál a “Kilenc sárkány” projekt a kínai lakóparkok világába, amelyet a kínai YKH_LAB tervező cég álmodott meg. A kínai Suizhong tartománybeli lakásgyár projekt mellet ez a terv, inkább a vegyes felhasználást célozza meg; egyszerre lakóépület és értékesítési központ is. Mindkét projekt közös jellegzetessége, hogy 8 udvar és tetőkert színesíti. Küldetésüknek tekintik, hogy a tulajdonos szükségleteire reflektáljanak: maximalizálták a térkihasználtságot, miközben piacképes alaprajzú lakásokat terveztek.

9sa_rka_ny2.jpg

Az előző, Suizhong lakógyár projektben egy “áttetsző formát” használtak annak érdekében, hogy elválasszák a külső udvarokat. Annak érdekében, hogy találkozzon a mérnökök elképzelése a vevői kereslettel, az egyes szinteket megemelték és úgy igazították, hogy minél jobb legyen a kilátás az egyes lakóegységekből. Ennek az eredményeképpen egy olyan új generációs lakástípus jött létre, amely három eltérő háztípus jellemzőit ötvözi. 

Magában foglalja az udvaros lakások, mint például az 1850-es években épült, barcelonai El Eixample kerület, a még mindig közkedvelt koreai sorházak, illetve az 1950-es évek Chicagói lakásfejlesztési program során épült sokemeletes házak sajátosságait. Ez a 362 lakásos lakópark egy olyan jól előkészített fejlődés eredménye, amely az előbb felsorolt háromféle épülettípus kombinációján alapszik, mind a praktikus igényekre választ ad, mind megfelel a gazdasági és társadalmi igényeknek.

9sa_rka_ny3.jpg

A lakóparkon belül természetes válalkozása van a gépjármű parkolóknak, a közösségi helyeknek, a lakórészeknek, kerteknek, udvaroknak és bevásárló övezeteknek. Ráadásul az épület bejáratainál összesen 13 fő átjáró található, 6 külső és 7 belső elérési ponttal. A többszintes földalatti parkoló számos feljáróval csatlakozik a közúthoz.

9sa_rka_ny5.jpg

Napfény és kilátás: a torony magasságát és dőlésszögeit úgy állították be, hogy minél több természetes fényt engedjen be a lakásba és a kereskedelmi egységekbe. Az árnyékok tanulmányozása után állították be az épület magasságát, hogy a természetes fény az alsóbb és felsőbb szintekre is egyaránt bejusson. A vízszintes szög egymásra merőleges rácsrendszere megnöveli a beáramló fény mennyiségét.

A projekt kevert koncepciója még inkább megnöveli a magánszféra kérdésének jelentőségét. Design szempontból a magánszféra megteremtése jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Amíg az egyes részek között szabad áramlást kell megteremteni, addig a biztonságot és a magánszférát is egyaránt garantálni kell az itt lakóknak.

9sa_rka_ny6.jpg

Közösségi helyek fűzik össze a a lakóparkokat,ezáltal élhető otthont és biztonságos környezetet teremtenek. A terek 8 udvarból állnak, ebből 4 csatlakozik a tetőkerthez, a másik 4 közösségi tér rugalmasan alakítható: kávézó, könyvtár, sport klub és rendezvényközpont kapott benne helyet.  Minden egyes udvarnak más a kialakítása, van olyan amely kültéri sportolásra alkalmas a másik pedig pihenésre. A közös terek mind a gyalogos életmódot, a fizikai aktivitást és a közösségi élményt népszerűsítik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lakopark.blog.hu/api/trackback/id/tr8312402221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása